Северна Корея отговаря на присъствието на американски самолетоносач с изстрелване на две балистични ракети

Северна Корея предупреди в понеделник, че ще предприеме нови, „смазващи“ мерки, в отговор на разполагането от Съединените щати на ядрен самолетоносач, на Корейския полуостров. Решение, което севернокорейските власти определиха като „провокация“.

Пристигането на самолетоносача в Южна Корея е първото подобно посещение на американски кораб от седем месеца. Двете Кореи все още са във война, тъй като конфликтът между 1950 и 1953 г. приключи с подписването на споразумение за примирие, а не на мирен договор.

Обединеният началник-щаб на южнокорейските въоръжени сили посочи, че балистичната ракета е била изстреляна от провинция Южен Хванхе около 5:05 сутринта (местно време) и е прелетяла приблизително 600 километра. След това, около 5:15 сутринта, изстрелват и друга ракета, която прелита около 120 километра.

Правителството на Южна Корея „категорично“ осъди това изстрелване, което определи като „нова провокация“, която „сериозно заплашва мира и стабилността на Корейския полуостров“.

Северна Корея вече изстреля друга балистична ракета на 26 юни в това, което твърди, че е „успешен тест на ракета, с множество бойни глави“. Снарядът е избухнал по време на полет, според Сеул, твърдение, отхвърлено от севернокорейското правителство.

В неделя САЩ също обещаха да предприемат „съкрушителни контрамерки“ срещу тристранните учения, наречени Freedom Edge, които се проведоха след подписването на споразумение, за стратегическа сигурност между Москва и Пхенян. Дипломацията на последния заявява, че „никога няма да пренебрегне мерките на САЩ и техните поддръжници, за укрепване на военния блок, но твърдо ще защитава суверенитета, сигурността и интересите на държавата и мира в региона“.

 

 

Източник :La Razon

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари