Претърсват офиси на евродепутат във връзка с шпионска дейност

Претърсиха офисите на Максимилан Крах, крайнодесен евродепутат от Германия, чиито асистент беше арестуван за шпиониране в полза на Китай.

„Европейският парламент даде съгласие да влезем.“ каза немската прокуратура в изявление по темата.

Претърсването е „на основание заповед, издадена от разследващия съдия на Федералния съд и на Европейска заповед за разследване.“ се казва още в изявлението.

Претърсването се извършва от белгийската полиция, а представители на немските власти са там като наблюдаващи.

Операцията включва офисите на Максимилиан Крах и неговият акредитиран асистент, Jian Guo, който през април беше арестуван в Германия по обвинение, че е „служител на китайските тайни служби“ както и „неколкократно е предавал информация относно преговори и решения в Европейския парламент“ на Китай. Той също е обвинен и че шпионира китайски дисиденти, които живеят в Германия.

Това разследване съвпада по време с друго разследване – за възможна руска намеса в Европа с цел повлияване на изборите през юни.

Максимилиан Крах е член на немската крайнодясна партия Алтернатива за Германия (АfD), а от 2019 г. е евродепутат в рамките на крайнодясната коалиция в ЕП „Идентичност и демокрация“.

След като обвиненията към асистента му станаха публични, Крах обяви, че е научил за това от медиите и няма никаква информация по темата. По-късно, асистентът е уволнен.

Говорител на Европейския парламент казва, че институцията „сътрудничи изцяло на властите и съда, за да подпомогне справедливостта.“ така че е разрешила достъп до офисите.

Докато тече това разследване, китайският президент Си Дзинпин е на посещение в Европа, като визитата включва Франция, Сърбия и Унгария.

Въпреки скандала, Крах остава водещ кандидат за евродепутат на AfD.

Според центристките партии в Европа, това разследване, както и разследването на руска намеса са свързани, а крайнодесните представители, които засега изглежда имат общо и с двете, са заплаха за демокрацията в Европа.

Крайнодесните обаче не са единствените свързани с чужда намеса. Представители на  „Социалисти и демократи“, лявата коалиция в ЕП, през 2022 г. бяха обвинени в намеса в полза на Катар и Мароко, а разкритията за дейността им доведоха до промяна в правилата за евродепутатите.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари