Разрешиха нова ваксина срещу ковид-19 в САЩ

В САЩ беше разрешено използването на поредната ваксина срещу ковид-19. Ваксината ще може да се използва за лица на 18 и над тази възраст и е на компанията „Новавакс“.

Въпросната ваксина вече се прилага в много страни по света. Към момента в САЩ можеха да се използват само 3 ваксини от този тип – тези на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Джонсън и Джонсън“. Припомняме, че употребата им беше стопирана, заради честите сигнали за случаи на тромбози, които са били сериозни.

Ваксината, произведена от „Новавакс“ трябва да бъде поставена на 2 дози, като задължително е нужно да има пауза от три седмици между тяхното поставяне. В състава на тази ваксина има сравнително традиционна технология, за разлика от иРНК ваксините.  „Новавакс“ има елемент от самия вирус, който способства предизвикването на имунен отговор на вируса. Тази концепция е подобна на ваксините, които се използват срещу менингит или хепатит Б.

Бяха проведени много изследвания върху хора от САЩ. По време на изследванията, ваксината е дала до 90 процента ефикасност. Самите проучавния обаче са проведени още преди възникването на „Делта“ и „Омикрон“.

От правителството на САЩ съобщиха, че вече са закупени около 3,2 милиона дози.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари