Западът и Русия все още си сътрудничат в Арктика

Отношенията между Западът и Русия се влошиха значително от началото на инвазията на Русия в Украйна, но в Арктика, все още има сътрудничество между тях. Това става чрез Съвета на Арктика, председателстван от Норвегия, която се опитва да поддържа отношенията с Русия в полза на региона.

През март беше осъществено учение за петролен разлив в района на Арктика, като Русия участва в него, заедно с останалите срани-членки на Съвета на Арктика – САЩ, Канада, Финландия, Дания, Норвегия, Швеция и Исландия .

„Имахме добра комуникация с всички страни по време на учението, включително Русия, Русия ни предложи сътрудничество и ние приехме.“ Каза Оле Кристен Беркемо, директор на групата по Превенция, подготовка и реакция при спешни случи към Съвета на Арктика, която ръководи ученията.

След инвазията на Русия, останалите срани от Съвета замразяват около 130 проекта, но това предизвиква притеснения, че организацоята изобщо ще спре работа.

Работата на Съвета на Арктика е свързана с опазване на района, включително и по отношение на климатичните промени, тъй като Арктика е изключително важна за климатичната система и екосистемата на планетата.

Норвегия, която пое председателството на ротационен принцип през миналата година, се опитва да избегне най-лошите сценарии и да запази Съвета функционален.

Съветът на Арктика е създаден през 1996 г. и е ключов елемент от сътрудничество между Запада и Русия, като създава задължаващи споразумения за опазване на околната среда.

Около една трета от арктическия регион е в територията на Русия, а около 70 % от икономическите дейности там също се падат на нея.

След началото на инвазията в Украйна, експерти предрекоха края на „изключенията“ свързани с Арктика – концепция, развита след края на Студената война, според която Арктика е изключително уникален район и това помага да не бъде засегнат от обичайните геополитически напрежения.

През миналата година Русия напусна друг арктически форум, целящ международно сътрудничество в региона, а през февруари тази година спря доброволните си плащания към Съвета на Арктика.

Въпреки това, Съветът продължи да провежда срещи на работни групи, по теми свързани с безопасността и околната среда с участието на Русия, макар и чрез видеовръзка, и някои анализатори изрязват известен оптимизъм по темата.

Скоро се очакват докладите на групата, която следи климата и околната среда в района, които ще включват освен климатичната промяна там, замърсяването с микропластмаса и радиоактивността.

За последния доклад е нужно участието на Русия, тъй като данните са събрани и анализирани от руски специалисти.

Норвегия и Русия имат и обща граница, така че успяват да си сътрудничат и по други теми в района.

Според Съвета обаче, сътрудничество по теми „на терен“ и по технически и научни въпроси е нужно и може да се случи, но общуване на политическо ниво в Съвета е немислимо докато Русия воюва в чужда страна.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари