Светът ще си има трилионер до 10 години

Възможно е светът да има трилионер в рамките на следващите 10 години според организацията Оксфам, която се занимава с намаляване на бедността.

Оксфам от годни се опитват да обърнат внимание на растящото неравенство между свръх богатите и по-голямата част от населението на света. Те смятат, че след пандемията това неравенство се е увеличило още повече.

Според доклада, състоянията на петимата най-богати хора на света са се увеличи със 114 % от 2020 г., тоест са се удвоили. Това са Илън Мъск, директор на Тесла и Спейс Екс, Бърнард Арнолт, собственик на най-голямата компания за луксозни стоки, основателят на Амазон, Джеф Безос, основателят на Оракъл, Лари Елисън и инвестиционният гуру, Уорън Бъфет.

„Топ 5 милиардерите са удвоили богатството си. От друга страна, почти 5 милиарда хора са станали по-бедни“ казват от Оксфам.

„Скоро, по предвиждания на Оксфам в следващите 10 години, ще имаме трилионер.“

В един трилион се сдържат 1000 милиарда.

„ За да се справим с бедността, ни трябват повече от 200 години.“ казват още от Оксфам.

Ако някой успее да се превърне в трилионер, независимо дали е от изброените петима милиардери или не, той или тя ще има състояние, равняващо се на стойността на Саудитска Арабия.

За първи милиардер на света се счита Джон Рокфелер, който успява да изкара първия си милиард през 1916 г.

Днес, най-голямо състояние има Мъск – 250 милиарда.

На фона на това, 5 милиарда души обедняват по време на пандемията, а според Оксфам, руската инвазия в Украйна засяга много по-силно по-бедните страни.

За да се намали това неравенство в дългосрочен план, смятат от организацията, е нужно да се преразгледат данъчните изисквания към големите компании във всички страни и да се прекрати стремежът към избягване на плащането на данъци чрез законови средства.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари