СЗО предупреждава за риск от разпространение на птичи грип сред хората

СЗО предупреди, че новите открити огнища на птичи грип могат да засегнат както животните, така и хората. Световните агенции предадоха изявлението, направено съвместно от ФАО и СОЗЖ. В официалното съобщение се споменава, че заразата може да доведе до умъртвяването на стотици домашно отглеждани птици, както и на някои диви птици и бозайници. По този начин ще бъдат нанесени големи поражения на фермерите и на търговския бранш.

От Световната организация алармират, че огнищата са насочени към животни, но към днешна дата има потенциална опасност и за хората. В последно време се наблюдава повишаване на случаите на заразата при животни, които са намират в среда, която е по-близка до хората и така изследователите смятат, че вирусът има възможност да зарази хората.

През 2022 година общо 67 държави са алармирали за наличие на огнища на птичи грип при домашните си животни и вследствие на това са умъртвени над 131 млн. птици. През настоящата година 14 страни от северната и южна част на Америка заявиха за огнища на заразата.

Въпреки опасенията на учените. случаите на заразени хора от 2021 г. до този момент са само осем. Важно е да се уточни, че инфекцията може да причини смърт и тежки симптоми у хората. Констатирано е, че вирусът се предава много лесно от един човек на друг.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари