Вижте колко от българите ядат месо почти всеки ден

Според статистиката за потребителските навици и предпочитания в България, българите не заменят за нищо месото на трапезата си.

63% консумират месо ежедневно или няколко пъти на ден, а 31% – 1-2 пъти седмично. Мъжете ядат повече месни продукти, а  жените ядат предимно по един или два пъти в седмицата.

Тези факти показа проучване на потребителското поведение на българите, което беше проведено от Данон България, предимно сред граждани на възраст 18-65 години.

Интересен факт, който разкрива анкетата е, че интересът към продуктите на растителна основа у нас постепенно нараства. Въпреки че едва 8% от българите консумират редовно такива стоки, процентът на потребителите, които включват растителни продукти в седмичното си меню, вече е 30%. Почти толкова (33%) ги консумират по-рядко от веднъж седмично.

Продуктите на растителна основа са една от най-бързо развиващите се продуктови категории през последните години, включително и в България. Причините, поради които тези продукти все повече намират място в ежедневната диета , вече не се ограничават до желанието за спазване на хранителен режим или наличието на хранителни непоносимост. Според анализа 43% от българите смятат, че продуктите на растителна основа са полезни за здравето, докато 16% ги купуват заради вкуса им, а 10% – защото опазват околната среда.

Как изглежда потреблението на растителни продукти в България ?

Проучването разкрива още интересни подробности, като например факта, че редовната консумация на растителни продукти е по-висока сред възрастовата група 18-34 години (19%). Младите хора с по-високи доходи обикновено са основната аудитория за продукти на растителна основа. Продуктите на растителна основа са бъдещето на разнообразната i балансирана диета, както на и отговорната консумация с грижа за околната среда.

Какво представлява флекситарианска диета ?

Изследването изследва и информираността и разпространението на флекситарианската диета у нас. Данните показват, че в България терминът е известен само на 8% от българите, като само 3% са вегетарианци и само 1% са вегани.

Флекситарната диета (гъвкава диета) е вид диета, която насърчава консумацията на растителни храни в по-голяма степен, като същевременно позволява умерен прием на месо и животински продукти. Диетата включва разнообразна консумация на храни и не принуждава потребителя да се откаже изцяло от месото, но насърчава купуването на сезонни зеленчуци и използването на повече растителни продукти.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари